Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kollektív felelőtlenség
  2008-04-26 22:34:40, szombat
 
  Kollektív felelőtlenség
Webdoki 2008. április 24. 23:00, csütörtök - Dr. Palla Sándor

Az Európai Unióból most több száz milliárdos fejlesztési tőke érkezik az országba, amelyre pályázni lehet, s ez az egészségügy területén akár 4-500 milliárd többletbevételt jelenthet. Beszélgetés dr. Bacskai Miklóssal a Healthware Tanácsadó Kft. vezetőjével.



- Az IME című szaklap konferenciáján tartott előadásában azt boncolgatta, hogy a reform végső soron tőkebevonást vagy forráskivonást eredményez. A parlament jelenlég még érvényben lévő döntése alapján melyik a valószínűbb?



- A kockázati tőkebevonás sajnos rövid távon is a források átcsoportosításával jár, ami relatív forráselvonásként jelenik meg. Nem beszélve arról, hogy a tőke beáramlásának, a megnyert likviditásnak nemcsak egyszer, hanem folyamatosan kell megfizetni az árát. Azt biztosan állíthatom, hogy az egészségügy finanszírozási gondjait nem oldja meg az a reálisan várható mintegy 100 milliárd forint, amelyetet egy esetleges kisebbségi részvénycsomag ellenértékeként könyvelhet el az állam. Ennek legalább a háromszorosára lenne szükség. Ezzel a lépéssel csak időt nyer a kormány, sőt lehet, hogy nagyobb árat fizetünk a tőkebevonásért, mint amennyit valójában ér majd. A veszélyekkel ugyanis nyíltan nem számol senki. Nem garantálható, hogy a hatékonyság növelésével előteremthetőek a rendszer megváltoztatásához szükséges anyagi források. De ki tudja ma megmondani, mennyibe kerül majd az államnak, ha egy társaság kiesik a rendszerből, esetleg csődbe megy? Ha egy-egy terület ily módon értékét veszti, vajon milyen áron kelhet el ismét? Vagyis lesz/lehet számos feladat, amely előbb-utóbb újra állami kötelezettséggé válik.



- Mire számíthatunk rövid távon?



- Ha azt kérdezi, mi várható 2 éven belül, azt gondolom, hogy gyakorlatilag semmi. Felfújt ügyek körül zajló nyilatkozatháború, mert nem tudjuk igazán, milyen irányba tartunk. Nem egyértelmű a reform célja, nem tisztázottak a viszonyok. Rövid távon a befektetők nem is vehetnének fel osztalékot. Ám az országgyűlési választások után már nagy lenne a veszélye annak, hogy a befektetők a finanszírozás jövedelmezősége, vagyis a nyereség maximalizálása érdekében először a fejkvóta emelésére, második lépésként pedig az alapszolgáltatási csomag indokoltnál nagyobb szűkítésére próbálják majd rávenni a kormányt. Mivel a finanszírozásra fordítható büdzsé véges, és a járulékok további emelése politikailag "elképzelhetetlen", a hatalmon lévő kabinet vélhetően az utóbbi utat választja majd. A költségvetési törvény részeként minden évben lehetőség van a biztosítási jogviszony alapján járó szolgáltatási paletta felülvizsgálatára. Első körben így például a gyakran végzett, ám nem túl költséges eljárások kerülhetnek a kizárólag kiegészítő biztosítási díj ellenében elérhető csomagba.



- Vagyis megint a betegek állnák a számlát.



- A jelenlegi folyamatok alapján ez valószínűleg elkerülhetetlen, valódi tőkebevonást ugyanis csak az alapcsomag és az alapcsomagon kívüli szolgáltatások elkülönítése tenne lehetővé. A kiegészítő biztosítási csomagok nyújtanak majd lehetőséget arra, hogy a kórházak, szakrendelők és a magánorvosok a differenciált szolgáltatásaikat valóban értékesíteni tudják a piacon. Ehhez "vásárlókra" is szükség lesz, vagyis a kormánynak már most őszintén kellene beszélnie erről, és adókedvezményekkel kellene ösztönöznie a betegeket az előtakarékoskodásra. Ha a társaság más módon nem tud többletbevételhez jutni, akkor a betegekre terheli majd a költségeket, ezért azután ismét emelkednek a lakossági kiadások. 2006-ban a rászorultak 460 milliárddal járultak hozzá az egészségügyi kiadásokhoz. Tavaly a gyógyszeráremelés és a vizitdíj bevezetése minimum 30-40 milliárd többletkiadást okozott a családoknak. Végleges számok még nincsenek, várjuk a KSH 2007 évre vonatkozó adatait, de körülbelül 500 milliárd forint felett alakul a kiadásokból a háztartásokra jutó összeg.



- Nem érzi úgy, hogy az egészségügyi közgazdászok felelőssége is, hogy vakon bolyongunk, és a lakosság nagy része elképzelni sem tudja, mi vár rá az elkövetkezendő esztendőkben?



- Sokan azok közül, akik az elején még részt vettek a reform előkészítésében, idő közben rájöttek, hogy olyan dolgokat kellene "alátámasztaniuk", aminek a végkimenete teljes mértékben bizonytalan. Úgy gondolom, nemcsak rajtuk múlt, múlik. A magyar értelmiség is nehezen ébred; mintha hiányozna a társadalom iránt érzett felelősségérzete, ami arra ösztönözné, hogy kierőszakolja az átalakuláshoz elengedhetetlen társadalmi vitát. Az is probléma, hogy a szakértők többsége betagozódik egy-egy politikai csoportosulásba, így véleményük - még ha helytálló is - csak korlátozott mértékben vehető figyelembe a szakmai viták során. Az állam részéről tapasztalható egyértelműen deklarált célok hiánya miatt egyébként is lehetetlenné válnak a valódi szakmai viták. Ma senki nem látja, mi a valódi cél, hová akarunk eljutni. Szerintem kollektív felelőtlenség jellemző a rendszerre, gondoljunk csak a potyautasok kiszűrésére, amiből most 100 milliárdos "nem várt" bevétele származott az államnak.



- A halogatott lépésekből származó veszteségeket nem kellene egyszer végre számon kérni?



- Elgondolkodtató, de azért nem árt tisztában lenni azzal, hogy a halogatás politikai döntés, mert ami az egészségügy oldalán veszteségként, az a másik oldalon nyereségként jelenik meg. Például a mindenkori kormány elhatározásán múlik, hogy "elnézi-e", és ha igen, milyen mértékben a szürkegazdaságot. Azzal, hogy behunyta a szemét, hagyta, hogy az az egymillió ember, aki nem fizetett járulékot, így "megtakarított" pénzét másra költse, és ezzel a gazdaság életben tartásához nélkülözhetetlen fogyasztást erősítse. Ennek a pénznek egy részét most közvetlenül az egészségügybe fektettük, de tudnunk kell, hogy ennek a lépésnek is lesznek társadalmi következményei, amelyeket meg kell magyaráznunk a választópolgárainknak. Kinek a felelőssége, hogy az egészségügyért, vagyis az orvosokért, szakdolgozókért, a betegekért eddig nem álltunk ki? Azt kell mondanom, gyakorlatilag valamennyiünk hibája, már csak azért is, mert akaratlanul is asszisztáltunk egy rendszer minőségének romlásához.



Tinnyei Mária (Forrás: Medical Tribune)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: szürkegazdaságot, elképzelhetetlen, nélkülözhetetlen, felelősségérzete, ellenértékeként, finanszírozásra, szakdolgozókért, elgondolkodtató, kötelezettséggé, előteremthetőek, többletbevételt, jövedelmezősége, elkerülhetetlen, alátámasztaniuk, csoportosulásba, elengedhetetlen, előkészítésében, háromszorosára, tőkebevonásért, finanszírozási, asszisztáltunk, részvénycsomag, konferenciáján, szolgáltatások, forráskivonást, egészségügyért, elkövetkezendő, maximalizálása, többletkiadást, következményei, háztartásokra, beáramlásának, likviditásnak, egészségügybe, kierőszakolja, tapasztalható, egészségügy területén, reform végső, parlament jelenlég, kockázati tőkebevonás, tőke beáramlásának, megnyert likviditásnak, egészségügy finanszírozási, esetleges kisebbségi, háromszorosára lenne, lépéssel csak, veszélyekkel ugyanis, hatékonyság növelésével, társaság kiesik, reform célja, országgyűlési választások, veszélye annak, Palla Sándor, Európai Unióból, Bacskai Miklóssal, Healthware Tanácsadó Kft, Tinnyei Mária, Medical Tribune,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png fotel  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Németh László tollából  Erdőn  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Az engedelmesség miért nem vál...  Minden harmadik...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Éretlen vers  Egy bizonyos határt  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Zilahy Lajos gondolata  Mai harmónia kártyám  Kaffka_Margit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Esti kép  Ágai Ágnes – Csendélet  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Albert Einstein gondolata  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Adakozás  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Szép álmokat!  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Paul David Tripp Április 21  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Makszim Gorkij gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Neked tudnod kell  Png csokor  Szívem  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Éretlen vers  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png csokor  Neked tudnod kell  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png virág  s immár én is felragyogva, ért...  Png csokor  Németh László tollából  Minden harmadik...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Nem méltó hozzád  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  A kételkedés kezelése  Amikor Jézus rátapos a lábadra  George Gordon Lord Byron: Inez...  Paul David Tripp Április 20  Idő  Adakozás  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Akarat  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szívem  Png csokor  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Bertolt Brecht -től idézet  Zilahy Lajos gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png kislány  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egészségügy területén, reform végső, parlament jelenlég, kockázati tőkebevonás, tőke beáramlásának, megnyert likviditásnak, egészségügy finanszírozási, esetleges kisebbségi, háromszorosára lenne, lépéssel csak, veszélyekkel ugyanis, hatékonyság növelésével, társaság kiesik, reform célja, országgyűlési választások, veszélye annak, finanszírozás jövedelmezősége, nyereség maximalizálása, fejkvóta emelésére, alapszolgáltatási csomag, finanszírozásra fordítható, járulékok további, hatalmon lévő, utóbbi utat, költségvetési törvény, biztosítási jogviszony, gyakran végzett, kizárólag kiegészítő, betegek állnák, jelenlegi folyamatok, alapcsomagon kívüli, kiegészítő biztosítási, differenciált szolgáltatásaikat, betegekre terheli, lakossági kiadások, egészségügyi kiadásokhoz, vizitdíj bevezetése, háztartásokra jutó, egészségügyi közgazdászok, lakosság nagy, elkövetkezendő esztendőkben, reform előkészítésében, végkimenete teljes, magyar értelmiség, társadalom iránt, átalakuláshoz elengedhetetlen, szakértők többsége, szakmai viták, állam részéről, valódi szakmai, potyautasok kiszűrésére, halogatott lépésekből, halogatás politikai, egészségügy oldalán, mindenkori kormány, gazdaság életben, részét most, egészségügybe fektettük, betegekért eddig, rendszer minőségének, szürkegazdaságot, elképzelhetetlen, nélkülözhetetlen, felelősségérzete, ellenértékeként, finanszírozásra, szakdolgozókért, elgondolkodtató, kötelezettséggé, előteremthetőek, többletbevételt, jövedelmezősége, elkerülhetetlen, alátámasztaniuk, csoportosulásba, elengedhetetlen, előkészítésében, háromszorosára, tőkebevonásért, finanszírozási, asszisztáltunk, részvénycsomag, konferenciáján, szolgáltatások, forráskivonást, egészségügyért, elkövetkezendő, maximalizálása, többletkiadást, következményei, háztartásokra, beáramlásának, likviditásnak, egészségügybe, kierőszakolja, tapasztalható, finanszírozás, szolgáltatási, költségvetési, felelőtlenség, országgyűlési, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2234
  • e Hét: 16464
  • e Hónap: 27575
  • e Év: 181071
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.